søndag 11. september 2011

Øya…

 
 
SPINALONGA
 
For flere år siden leste jeg den gripende boka ØYA av Victoria Hislop…da bestemte jeg meg…dit skal jeg, og i sommer var jeg der.
 
Spinalonga er øya de deportere spedalske fra hele Hellas fra 1903-1957…den siste leprakolonien i Europa.
 
 
det ble ett sterkt møte…vi dro fra Plaka, en liten gresk landsby …i dag er det bare politistasjone, bryggen og Marias Taverna igjen av den gamle bebyggelsen…..
 
Jeg leste om Marias taverna da jeg kom hjem…ikke viste jeg at det var DEN taverna…i dag er det den tavernaen som lokalbefolkningen samles i når turistsesongen er over…da fyrer de opp i ildstedet og drikker gresk kaffe…Maria er i dag 91 år og sitter foran kaffen sin, mens barnebarnet frakter folk over til Spinalonga….gjett en gang hvem som ALDRI kommer over at hun ikke tok bilder av det….
 
DSC_0298
 
På Spinalonga bygget de spedalske opp ett lite velsmurt samfunn som fungerte bedre enn på fastlandet…de var faktisk de første som fikk strøm i Hellas her ute…..
 
DSC_0309
 
Her bygget de Kirker, skoler,butikker,kafeer,frisør og sykehus
 
 
 
DSC01754
 
bygningene er fortsatt vakre, men det er med stor respekt jeg tar bygnignene i øyesyn
 
DSC01737
 
DSC_0317
Sykehuset ligger helt øverst i gaten som snor seg oppover. Det gjorde sterkt inntrykk å se gjennom disse vinduene…tanken på de som låg her…ensom og forlatt…ingen av sine nærmeste rundt seg…..det ga meg frysninger….
 
DSC01745
 
vinden understreker ensomheten her ute…den uler gjennom tomme vindu
 
DSC_0301
 
rester av gardiner fra en svunnen tid flagrer i vinden
 
 
DSC_0303
 
en gammel kost som er slitt på enden…hva kan den fortelle…..alle hendene som har grepet rundt dette skaftet…ett ildste…hvor mange satt her, delte tanker, gleder og sorger…..ikke mange gledene…men noen var det her ute også. Noen fant kjærligheten her ute og giftet seg.
 
DSC01758                      DSC01757 
 
Så nært fastlandet …men samtidlig så fjernt….de fikk ta imot besøk her ute, men da måtte de sitte på hver sin side av ett bord og ikke ta på hverandre…de fikk også legebesøk og hjelp fra lokabeolkinigen i Plaka. Maria fra tavernaen hadde vært her ute flere ganger med småting hun visst de trengte.
 
DSC01773
 
En historie jeg ikke glemmer er om en dame som var her ute på en guidet tur, etterhvert kom det frem at hun var født her ute. Hun ble sendt til fastlandet for å bli sjekket om hun hadde lepra. Det hadde hun ikke, men hun ble i likhet med mange, mange barn fra Spinalonga, adobtert bort til en familie i Athen.
 
DSC01764
Jeg er veldig facinert av historien her ute, så det er ikke utenkelig at jeg tar en tur til…..må jo nesten sjekke opp Marias Taverna…skikkelig..
 
Mange av bildene er tatt av min datter, jeg ble litt satt ut av alle intrykk…dessuten skulle jeg vært her uten alle turistene…ikke alene..ALDRI i livet alene..
 
 
 
 
Photobucket

19 kommentarer:

Havfruen sa...

For noen vakre bilder fra et utrolig sted Randi....skjønner denne historien har facinert deg.....alt får jo en annen betydning nå man har litt bakgrunnstoff.
Ha en fin kveld, klem fra meg:)

Havfruen sa...

Stakkars Shila...kanskje du burde tatt en prat med vettisen igjen? Høres ikke bra ut at hun vil være alene....

♥ Gamleheksa ♥ sa...

Nydelige bilder, men denne gangen gjorde historien mest inntrykk. Det er ikke ofte altså.

Klem fra Toten.

Ragnhild / Wallas Verden sa...

Så fasinerende og gripende. Skjønner godt du ble helt satt ut der ute. Rart med slike plasser. Sårt og vakkert.
ha en super uke.
klem:)

liven sa...

Flotte bilder Randi!
Tenker dette var en spesiell opplevelse...
har lest boken og den gjorde sterkt inntrykk på meg.
Kunne virkelig tenkt meg en tur dit å sett også

Ha en fin ny uke :o)

sigrid sa...

Fasinerande historie om ei tid som ikkje er så fjern...

Ha fin ny veke!

Gunsside sa...

For en flott serie bilder, må være en spennende opplevelse å ha vært der ;)

Anne-Berit sa...

Sitter her med den ståpelsen etter å ha lest dette og sett på bildene dine.Har jo lest "Øya",ei fantastisk gripende bok.Og tenk at du har vært der.Tror jeg hadde blitt like satt ut som du ble av å se stedet der de stakkars spedalske ble sent og måtte leve sine liv.Det satt nok mye igjen i de gamle bygningene kan jeg tenke meg.Takk for at du delte dette med oss,det grep ihvertfall meg.Klem:)

Nina sa...

Fant nettopp bloggen din gjennom Koselig-bloggen til Mette :) Fantastiske bilder hele veien!

Har også lest Øya og ble fullstendig grepet av historien. Har tenkt på å dra dit før, men når jeg så på bildene dine her bestemte jeg meg for at jeg må.

Synnøve sa...

Jeg fikk frysninger av å se bildene fra Øya. Har lest boka og har et ønske om å få komme dit og se den selv.
Klem Synnøve

Maratonjenta sa...

Hei, Randi! Ja, er ikke denne historien sterk. Jeg har også lest boka og i år har jeg og min greske familie også sett den greske TV-serien "To nisi" (som er "Øya" oversatt til gresk). Utrolig bra laget serie, spilt at dyktige greske skuespillere. Nå håper jeg bare at NRK kjøper serien av TVkanalen MEGA.

Hilsen Maratonjenta!

Elisabeth sa...

Bildene dine får et helt annet uttrykk når man kjenner historien bak. Øya er en fantastisk bok om skjebner fra nær fortid...

Marie sa...

Interessant historie og fantastisk fint!

Tee of Vinnord Cottage sa...

"Øya" er en fantastisk bok... sukk.. vil så gjerne besøke Spinalonga jeg også... og Marias tevarna... :)
Heldig er du!

Anne sa...

Å Randi! heldige du som fikk besøkt øya og sett med egne øyne, like fasinerende som boka disse bildene og jeg kjenner det i ryggmargen at en blir faktisk litt satt ut bare av å se når en kjenner historien. Fantastisk plass da gitt, og en vasser vel i fotomotiver på en slik plass, helt klart. Kunne virkelig tenkt meg dette jeg også ja :-)
Visste det du, at jeg kom til å falle for dette.

Her har vært uker uten nett og ennå blogges det bare via et lite tråløst bredbånd, og det går gud så treigt. Ikke så mange gode ordå si om Ventelo om dagen, men du og du og du så god tid en med ett har når lokket på pc`n er lukket...

Forkjøla til gangs :-( men mobiliserer ale krefter i dag, for skal å 25 års russejubileum faktisk .-) Ikke til å tro men... he he

Få skrive litt mer til deg når linjene her er litt bedre, til uka en gang.

Take care vennen :-) gla i dæ vettu. Stor klem

Magdalena sa...

ååhhh... gisp.. har du vært der??!! det vil jeg også,datteren min også, nå ha hører mannen min øya på lydbok i bilen, så nå har bestiller vi nok snart tflybillett til kreta...
takk fro at du delte dette , sååå spesielt å få se!
klem ,magny

VillaVårfrubakken sa...

Så utrolig fantastisk at du virkelig har vært der. Har lest boka, en av de beste jeg har lest, og den gjorde veldig inntrykk på meg også. Ønsker deg fine høstdager...klem fra Mona

Vibeke / Mammas Hus sa...

Fantastiske bilder ♥ Her skulle jeg gjerne vært, jeg elsker den boka!

Flotte bilder i innlegget under også, vi har det vakkert i Norge!

God helg!!

Eli Kristin sa...

Guriland så nydelig det er der. Jeg har også lest den gripende boka og tenkte at DER skal jeg en vakker dag. Du gjorde det! :) Vakkert sted og veldig spesielt når man har boka i sitt indre.

Ha fin dag! Nydelig blogg du har med flotte bilder.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails